Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Harmsen, Elisabeth Johanna

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Cecilia Harmsen (rechts) en haar zus
zuster Mirjam Harmsen
Uit het Limburgsch Dagblad van 12 juni 1946

Elisabeth Johanna Harmsen, roepnaam Elly, was onderwijzeres en religieuze. Zij werd op 10 juli 1925 geboren in Wijnbergen als dochter van Wilhelmus Hendrikus Harmsen en Maria Koster. Zij was een zus van Bernardus Henricus Harmsen en Johanna Maria Harmsen.

In juni 1946 behaalde zij aan de kweekschool Maria Immaculata in Heerlen haar onderwijzersacte. Zij heeft daarna enkele jaren lesgegeven aan de lagere school in Braamt.

In februari 1949 volgde zij haar roeping om in het klooster te gaan en vertrok naar Nijmegen. Daar trad zij in bij de Orde van Karmelieten en nam de kloosternaam Cecilia aan. De Orde van Karmelieten werd in de late twaalfde eeuw gesticht, waarna een hervorming in de zestiende eeuw leidde tot een scheiding in geschoeide karmelieten en ongeschoeide karmelieten. Zuster Cecilia behoorde tot de ongeschoeide karmelieten, of in haar geval de ongeschoeide karmelietessen. Zij volgen de oorspronkelijke regel van de Karmelorde, die een beschouwend ofwel contemplatief leven voorschrijft van gebed, armoede en afzondering.

Zuster Cecilia leidde als ongeschoeide karmelietesse dus een afgezonderd kloosterleven en trad niet actief naar buiten. Wel leidde zij het koor van de Karmelklooster in Nijmegen, dat in 1999 verhuisde naar Oirschot.

Menselijkerwijs gesproken is zuster Cecilia inmiddels overleden, maar een overlijdensdatum is nog niet gevonden.

Bronnen