Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Huijink, Goery

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Goery Huijink 1933-2020.jpg

Goery (Gerardus Theodorus Henricus) Huijink (Gendringen/Warm 10 juni 1933 - 's-Heerenberg 24 oktober 2020) was van 2003 tot 2009 bestuurslid van de Heemkundekring Bergh. Hij werd in 2005 benoemd tot Ridder in de orde van de Berghse Kei.

In 1985 werd aan tien Berghenaren gevraagd om hun mening over carnaval op papier te zetten voor het boek 33 jaar d'Olde Waskupen. Op blz. 105 bij Wie is wie? staat over hem vermeld: Adjunct-directeur Voortgezet Onderwijs Bergh, secretaris van de buurtvereniging Van Heeklaan en voorzitter van de Zaal- en Receptiecommissie van d'Olde Waskupen.

In 1976 werd hij lid van Sociëteit De Vriendschap.

Hij was getrouwd met Joke Peters die van 1971 tot 1990 hoofd was van de kleuterschool De Springplank.

Goery is op zaterdag 24 oktober 2020 om 7:30 uur overleden.

Koninklijke onderscheiding

Woensdag 28 april 2010 werd Goery Huijink in het Barghse Huus verrast met een koninklijke onderscheiding. En een verrassing was het. De 77-jarige inwoner van 's-Heerenberg was naar het cultureel centrum gelokt voor een vergadering over een ouderendag later in het jaar. Op een gegeven moment werd voorgesteld om in de aula te gaan kijken of die voor de organisatie van de ouderendag geschikt was. Toen Goery binnen kwam, ging plotseling het licht aan en zat de zaal bijna helemaal vol met famile, bekenden en met burgemeester Ina Leppink. Pas toen had Goery Huijink door wat er aan de hand was.

Burgemeester Leppink roemde de decorandus voor zijn vele activiteiten voor de Heemkundekring Bergh, onder meer als penningmeester, voor carnavalsvereniging d'Olde Waskupen (onder meer jarenlang als voorzitter van de zaal- en receptiecommissie en juryvoorzitter), voor Tafeltje Dekje en voor de Stichting Welzijn Ouderen, die tegenwoordig Stichting Welkom heet. Ook ging hij jarenlang als consul bij MvR op wedstrijddagen voor dag en dauw de velden controleren. Als Vriend van Harmonie Crescendo zorgt hij er nog steeds voor dat de harmonie extra inkomsten krijgt bij festiviteiten door de loterijverkoop te stimuleren.

De burgemeester speldde hem vervolgens de versierselen op, die horen bij Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Voordat de talrijke aanwezigen Goery en zijn vrouw Joke de hand konden schudden en een drankje met hen konden drinken, werd nog het woord gevoerd door voorzitter Jos Mijnen van de Heemkundekring Bergh, Anouk Hogervorst, directrice van de Stichting Welcom en president Theo Mijnen van d'Olde Waskupen. Op zijn eigen humoristische wijze bedankte Goery al improviserend de aanwezigen en ontdekte steeds weer nieuwe oude bekenden.

Al kort na de oprichting van onze Heemkundekring, in 1983, is de heer Huijink lid geworden van onze vereniging. Hij is in al die jaren erg dienstbaar geweest voor de Heemkundekring Bergh. Velen konden een beroep op hem doen en hij was altijd solidair.

Na een 'proefperiode' van 3 maanden is hij in januari 2003 toegetreden tot het bestuur, waarvan hij in 2009 afscheid heeft genomen.

In 2006 had de Heemkundekring een probleem met de uitvoering van het financieel beheer. Tot de werkzaamheden behoren onder andere de ledenadministratie, de volledige financiële verantwoording en ook de logistieke planning van ons lijfblad Old Ni-js. Een penningmeester van een vereniging met (toen) bijna duizend leden is dus een zware klus. Toch werd de heer Huijink bereid gevonden de taak van (interim-)penningmeester op zich te nemen. De nieuwe functie van penningmeester deed hij op 'uitmuntende' wijze en het bestuur en de leden kijken dan ook met grote waardering op deze voor de heer Huijink uitdagende functie terug.

In de ogen van velen gaat het penningmeesterschap in de regel om saaie cijfers, maar met zijn spreekwoordelijke humor wist hij deze cijfers tijdens de bestuurs- maar ook de ledenvergaderingen op ludieke maar toch ook op een correcte wijze te presenteren.

In 2009 heeft Goery afscheid genomen van het bestuur. De coördinatie van de logistieke planning van ons lijfblad Old Ni-js bleef nog in zijn handen, waaruit zijn positieve betrokkenheid met de Heemkundekring Bergh nogmaals blijkt.

In memoriam Old Ni-js 107

Goery Huijink, 1933 - 2020

Op 24 oktober jl. bereikte ons het trieste bericht dat, na een kort ziekbed, onze oud-penningmeester en bestuurslid Goery Huijink was overleden. Goery vervulde de functie van bestuurslid van 2002 tot 2009, waarbij hij de laatste drie jaar van die periode als penningmeester fungeerde. Binnen het bestuur en de rest van de vereniging stond hij bekend als iemand die altijd oprechte interesse had in het wel en wee van anderen. Hij nam de tijd om naar mensen te luisteren en eindigde een gesprekje vaak met een kwinkslag of een opbeurende opmerking. Als penningmeester hield hij immer een strikt overzicht over de inkomsten en uitgaven.
Hoewel geboren in Warm (bij Etten), was Goery een Berghenaar in hart en nieren. Naast zijn activiteiten voor de Heemkundekring Bergh, was hij jarenlang ook actief in het verenigingsleven van ‘s-Heerenberg. Zoals voor de buurtvereniging van de Van Heeklaan, voetbalvereniging MvR, carnavalsvereniging d’Olde Waskupen en niet te vergeten voor Tafeltje Dekje. Buiten het verenigingsleven heeft Goery zich ook altijd ingezet voor de hulp aan anderen, vaak mensen die soms wat moeite hadden om alles in het leven georganiseerd te krijgen.
Als directeur van de LTS Mgr. Beckers aan de Zeddamseweg stond hij onder collega’s en leerlingen bekend als een toegankelijke en aimabele persoonlijkheid. Velen spreken na al die jaren nog steeds met veel waardering over hem.
Het feit dat hij in 2005 werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Berghse Kei en in 2010 een koninklijke onderscheiding mocht ontvangen, geeft aan hoeveel zijn maatschappelijke inzet en medemenselijkheid werd en wordt gewaardeerd. We nemen afscheid van een goed mens.

Edwin Zweers

Bronnen

  • Old Ni-js 107, blz. 16
  • Inzake Koninklijke onderscheiding: website d'Olde Waskupen en motivatie aanvraag onderscheiding door HKB
  • Overlijdensbericht in De Gelderlander - terug te vinden op mensenlinq.nl

Externe link