Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Inkwartiering

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Al wat oudere Duitse militairen in 1945 ingekwartierd bij Dorus te Wiel aan de Eerlandsestraat in Azewijn. Links naast Dorus te Wiel (Dorusoom) zit zijn nichtje Marie Messing, die naast haar man Teun Venes zit. Teun Venes had de boerderij van de kinderloze Dorus te Wiel overgenomen.
Deze foto straalt een zekere gemoedelijkheid uit. Ome Teun vond het inderdaad ook best interessant om met deze soldaten te praten.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben veel inwoners van Bergh te maken gehad met inkwartiering van Duitse militairen. Zij moesten dan woonruimte afstaan om Duitse militairen onderdak te verlenen. Dit hoefde niet altijd in een woonhuis te zijn. Officieren nestelden zich daar wel graag, maar gewone manschappen konden ook in een schuur of stal ondergebracht worden. Inkwartiering gebeurde met name in de eerste maanden na de Duitse inval in mei 1940 en na de mislukte Slag om Arnhem van september 1944.

De ervaringen met de Duitse militairen waren heel verschillend. Vaak (zoals op de foto hiernaast) waren het al wat oudere mannen, die zich correct gedroegen, maar vooral na de mislukte Slag om Arnhem kwamen er ook ruwe gevechtstroepen die veel overlast veroorzaakten.

Berghse mensen die in hun oorlogsherinneringen vertellen over inkwartiering zijn: