Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Wilhelmina Gerharda

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het graf van zuster Margaretha Maria Alacoque op het Nederlandse ereveld Kalibanteng in Semarang, Indonesië
Foto Oorlogsgravenstichting

Wilhelmina Gerharda Jansen werd geboren op 21 september 1915 in Lengel als dochter van Johannes Wilhelmus Jansen en Everdina Maria Verheij.

Op 12 februari 1935 werd zij van Bergh uitgeschreven naar Blaricum. Voordien, op 10 oktober 1934, was zij ingetreden in het klooster van de Zusters van Julie Postel in het kasteel te Boxmeer. Daar had zij de kloosternaam Margaretha Maria Alacoque aangenomen.

De congregatie had scholen, weeshuizen en ziekenhuizen in meerdere plaatsen in Nederland, maar ook twee ziekenhuizen in Malang en een weeshuis in Poerworedjo op Oost-Java in het toenmalige Nederlands-Indië. Zuster Margaretha koos voor de missie en is op 16 september 1937 naar Malang vertrokken.

Zij overleed tijdens de Japanse bezetting op 7 april 1945 in Solo op Midden-Java. Zij ligt nu begraven op het Nederlandse ereveld Kalibanteng in Semarang, Indonesië, vak V-II, graf 247. Zij staat ook vermeld op de oorlogsmonumenten in Lengel, 's-Heerenberg en Zeddam.

Haar vader kwam eveneens om tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 29 oktober 1944, maar dat bericht heeft haar waarschijnlijk niet meer bereikt. Haar moeder was al op 17 oktober 1936 overleden.

Bronnen