Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Wilhelmina Gerharda

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het graf van zuster Margaretha Maria Alacoque op het Nederlandse ereveld Kalibanteng in Semarang, Indonesië
Foto Oorlogsgravenstichting

Wilhelmina Gerharda Jansen is een oorlogsslachtoffer. Zij werd op 21 september 1915 geboren in Lengel als dochter van Johannes Wilhelmus Jansen en Everdina Maria Verheij.

Op 12 februari 1935 werd zij uitgeschreven uit het bevolkingsregister van de gemeente Bergh wegens vertrek naar Blaricum. Voordien, op 10 oktober 1934, was zij ingetreden in het klooster van de Zusters van Julie Postel in het kasteel te Boxmeer. Daar had zij de kloosternaam Margaretha Maria Alacoque aangenomen; een verwijzing naar Margaretha Maria Alacoque, een heilige die leefde in de zeventiende eeuw.

De congregatie had scholen, weeshuizen en ziekenhuizen in meerdere plaatsen in Nederland, maar ook twee ziekenhuizen in Malang en een weeshuis in Poerworedjo op Oost-Java in het toenmalige Nederlands-Indië. Zuster Margaretha koos voor de missie en is op 16 september 1937 naar Malang vertrokken.

Zij overleed tijdens de Japanse bezetting op 7 april 1945 in Solo op Midden-Java. Daar werd zij begraven in de wijk Djebres. Haar stoffelijke resten werden op 2 november 1950 opgegraven en op 16 december daaropvolgend herbegraven op het Nederlandse ereveld Kalibanteng in Semarang, vak V-II, graf 247.

Zij staat vermeld op de oorlogsmonumenten in Lengel, 's-Heerenberg en Zeddam.

Haar vader is eveneens in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. Dat gebeurde op 29 oktober 1944, toen hij geraakt werd door verdwaalde kogels van Duitse militairen die een schietoefening hielden. Dat bericht heeft haar waarschijnlijk niet meer bereikt. Haar moeder was al op 17 oktober 1936 overleden.

Bronnen