Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kruisallee

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kruisallee in Wijnbergen is sinds de beginjaren van deze eeuw geen doorgaande weg meer. Hij begint op het kruispunt met de Rodenbroekweg en de Doetinchemseweg en voert met een grote bocht langs de A18 naar de driesprong met de Kemnade en de Warmseweg (die onder de gemeente Oude IJsselstreek valt).

Bij de verkoop van de Kemnade in 1860 werd de weg in een veilings-catalogus Kruisstraat genoemd. In de catalogus staat dat voor gebruik van deze straat jaarlijks op de eerste Pinksterdag aan het gilde van Wijnbergen twee keer fl. 5,25 moet worden betaald. In de verpondingsboeken is sprake van land bij het hagelkruis in Wijnbergen. Misschien is de weg naar dit hagelkruis genoemd.

Aan deze weg staan enkele boerderijen die ook in de catalogus vermeld staan: Groenendaal en Bluemerhoeve. Ook staat er het huis 't Lodewijk dat bezit was van Limburgse adel.

De Kruisallee bestaat uit een openbare weg met in het zuidelijk deel een brede, soms dubbele laanachtige beplanting met eiken, populieren en ondergroei. Aan de zuidwestkant ligt een iets lager gelegen strook met een gemengde houtwalachtige begroeiing die van het weiland wordt gescheiden door een beekje dat nog gedeeltelijk via de oude bedding loopt. Tussen de Kemnade en de Kruisallee bevindt zich een weidegebiedje met daarin twee kleine kolkjes die al op de kaarten van begin 1800 terug te vinden zijn.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen