Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Onderwijzerswoning Kilder

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 22 apr 2023 om 08:35 (Aanvulling)
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderwijzerswoning Kilder.jpg

Het woonhuis in Kilder met het adres Hoofdstraat nummer 3 is sinds 18 juni 2002 een gemeentelijk monument (nr. 74).

Het huis is in 1893/1894 gebouwd als onderwijzerswoning en was oorspronkelijk verbonden met de klaslokalen van de, toen nog, openbare school. De architect was Hendrik Ovink uit Doetinchem. De bouwtekening van de school-met-onderwijzerswoning bevindt zich in het archief van Architectenbureau Ovink, dat bewaard wordt in het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) in Doetinchem. Het schoolgedeelte werd in 1960 afgebroken.

Het metselwerk, inclusief dat van de lisenen op de hoeken en de friezen onder de rand van het zadeldak, is uitgevoerd in kruisverband. Ook de gevelplint is gemetseld. De gevels worden gedecoreerd door banden in gele baksteen, waarin de ontlastingsbogen opgenomen zijn. In de boogvelden onder de ontlastingsbogen is siermetselwerk gebruikt. Het bovenlicht is niet versierd.

Een gedeelte van de bouwtekening van architect Ovink
De woning en de school in de tijd van meester Wevers,
het eerste schoolhoofd

De onderwijzerswoning in Beek

De onderwijzerswoning uit 1910 aan de Sint Jansgildestraat 57 in Beek is van een vrijwel identiek ontwerp. Deze woning maakte deel uit van het gebouw waarin de openbare school in Beek gevestigd was. Deze school is in de jaren zeventig afgebroken.

Niet alleen de twee onderwijzerswoningen, maar ook de schoolgebouwen lijken zo veel op elkaar dat aangenomen kan worden dat ze beide door architect Ovink zijn ontworpen. In het archief van Architectenbureau Ovink is echter geen bouwtekening van de Beekse school-met-onderwijzerswoning aangetroffen; mogelijk is voor die school de bouwtekening van de school in Kilder gebruikt. Het opvallendste verschil is dat het siermetselwerk van de Beekse woning uitbundiger is door een gevarieerder gebruik van donkere en lichte bakstenen.