Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sliepenbeek, Antonetta Lamberta Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster ALM Sliepenbeek.jpg

Antonetta Lamberta Maria Sliepenbeek was religieuze. Zij werd op 12 december 1898 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Lambertus Johannes Sliepenbeek en Antonetta Henrica Menting. Antonia Rosa Sliepenbeek was een tante van haar.

Op 17 mei 1911 verhuisden haar ouders met hun gezin naar Bladel in de Brabantse Kempen, waar zij op 19 mei werden ingeschreven in het bevolkingsregister van de gemeente Bladel.

Op 9 december 1918 werd Antonetta uitgeschreven wegens vertrek naar Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog is veel Arnhems archiefmateriaal verloren gegaan, zodat niet kon worden achterhaald wat zij in Arnhem gedaan heeft.

Op 11 februari 1921 trad zij in Boxmeer in bij de congregatie van de Zusters van Julie Postel. Op 8 september 1921 werd zij ingekleed en nam de kloosternaam Pancratia aan, een verwijzing naar de parochie waar zij geboren was. Haar eeuwige geloften legde zij op 8 september 1928 af.

De reden waarom zij voor de Zusters van Julie Postel koos, zal in Bladel gezocht moeten worden. Zij koos niet voor de Franciscanessen van Heythuysen, bij wie zij in 's-Heerenberg naar school was gegaan, en ook niet voor de Franciscanessen van Roosendaal, waar haar tante was ingetreden.

Nadere gegevens over zuster Pancratia's werkzaamheden waren moeilijk te vinden. Zij komt twee keer voor in het bevolkingsregister van de voormalige gemeente Eibergen (die in 2005 is opgegaan in de gemeente Berkelland). Afgeleid kan worden dat zij eerst overste was van het Gerardus Majella Gesticht in Beltrum, en in juni 1939 overste werd van het Sint Antoniusgesticht in Eibergen zelf. In juni 1941 werd zij overste van het Sint Vincentius Gasthuis in Groenlo.

Uit De Graafschapper van 14 juni 1939
Uit De Graafschapbode van 9 juni 1941

Zij overleed op 27 juli 1958 in Boxmeer, 59 jaar oud. Haar woonplaats was toen Sassenheim, waar de congregatie vanaf 1924 werkzaam was in het Sint Bernardus Gasthuis.

Bronnen