Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Til, Bernard Hendrik van

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Van Tils graf op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Foto Oorlogsgravenstichting

Bernard Hendrik van Til is een oorlogsslachtoffer afkomstig uit 's-Heerenberg, waar hij op 5 oktober 1913 werd geboren als zoon van Johan Gerrit Willem van Til, petroleumventer, en Maria Lammerdina Assink. Zijn vader verhuisde in maart 1920 naar Arnhem; Bernard Hendrik en zijn moeder volgden hem in september van dat jaar.

Van Til was bij de Duitse inval op 10 mei 1940 dienstplichtig korporaal bij de mitrailleurcompagnie van het 2e bataljon van het 8e Regiment Infanterie (MC-II-8RI). Zijn compagniescommandant was kapitein Schoevaars uit 's-Heerenberg.

Bij het 8e Regiment Infanterie, dat op en rond de Grebbeberg gelegerd was, dienden veel jonge mannen uit het oosten van het land. Twee andere gesneuvelde Berghse militairen dienden eveneens bij dit regiment, namelijk de soldaten Hermsen en Span.

Het bataljon van Van Til verdedigde de noordhelling van de Grebbeberg en het veld onmiddellijk ten noorden daarvan. Over de omstandigheden waaronder Van Til op 13 mei 1940 is gesneuveld, zijn geen bijzonderheden bekend, maar over zijn lot heeft lange tijd onzekerheid bestaan.

Op 10 september 1941, bijna anderhalf jaar na het begin van de oorlog, werd er bij toeval een veldgraf ontdekt bij de schaapskooi op de noordhelling van de Grebbeberg. Daarin werd het lichaam van een Nederlandse militair aangetroffen. Identificatie bleek niet mogelijk, zodat de dode op het Militair Ereveld Grebbeberg begraven werd als onbekende militair.

In de zomer van 1942 zijn nagenoeg alle graven van onbekende militairen op het Ereveld geopend om zo veel mogelijk gesneuvelden alsnog te identificeren. Daarbij werd op 4 september 1942 vastgesteld dat het lichaam dat een jaar eerder bij de schaapskooi was gevonden, dat van Bernard Hendrik van Til was. Zijn nabestaanden hebben aldus ruim twee jaar op duidelijkheid over het lot van hun familielid moeten wachten.

De vermelding van Van Til op blz. 1426 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945

Het graf van Van Til is dat in rij 4, grafnummer 61 op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Hij staat vermeld in de Erelijst van gevallenen 1940-1945.

Hoewel zijn lichaam pas op 4 september 1942 werd geïdentificeerd, heeft Van Tils vader zijn overlijden al op 22 oktober 1941 aangegeven in de gemeente Rhenen. Een uittreksel van deze akte is op 3 november 1941 ingeschreven in de gemeente Arnhem. Blijkbaar was er al kort na de vondst van het lichaam voldoende reden om aan te nemen dat het om Van Til ging.


Andere militairen van 8 RI

Een kaart van de Grebbeberg en omgeving, waarop de positie van 8 RI is aangegeven.


Bronnen