Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verstegen, Christina Antonetta Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Zuster Theodosia Verstegen.jpg

Christina Antonetta Maria (Stina) Verstegen was religieuze. Zij werd op 11 mei 1929 geboren in Stokkum als zesde van de tien kinderen van Hendrikus Wilhelmus Verstegen en Theodora Hendrika Smeenk. Theet was een broer en Nellie een zus van haar. Haar moeder overleed op 19 april 1935, vier maanden na de geboorte van haar jongste zus Nellie. Haar vader hertrouwde in 1942 met de Duitse weduwe Maria Hermine Berndsen uit Emmerik.

De verhalen die pastoor Spruijt op de lagere school vertelde, brachten haar op het idee in het klooster te gaan. Haar vader wilde echter dat ze een vak zou leren, waarna ze naar een naaischool ging. Toen ze haar naaidiploma had behaald, kwam de wens om in het klooster te gaan terug. Ze heeft toen, om aan het idee te wennen, twee jaar op de naaikamer van de Zusters van Julie Postel in Hengelo (O) gewerkt.

Op 6 januari 1955 trad zij in bij de Zusters van Julie Postel. De officiële naam van deze congregatie is Zusters der Christelijke Scholen der Barmhartigheid. Zij nam de kloosternaam Theodosia aan, tot de orde in 1968 het gebruik van kloosternamen afschafte.

Zuster Theodosia heeft gewerkt in de kloosters in Groenlo, Neede en Boxmeer, en in het sanatorium in Zevenaar (dat van november 1944 tot mei 1945 geëvacueerd was naar het evacuatie-ziekenhuis in Harreveld).

Op 6 januari 2015 was zuster Theodosia zestig jaar kloosterzuster. Zij vierde dit diamanten jubileum op 8 maart van dat jaar in het klooster in Boxmeer samen met haar broer, zussen en hun kinderen.

Op 8 oktober 2017 overleed zij in het klooster in Boxmeer, 88 jaar oud.

Het klooster in Boxmeer is het moederhuis van de Nederlandse provincie van Zusters van Julie Postel. Kasteel Boxmeer, ooit een van de residenties van de Graven van Bergh, maakt deel uit van dit moederhuis.

Bronnen