Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Booms, Johanna Engelbertha

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Johanna Engelbertha Booms werd op 28 juli 1911 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Johannes Hendrikus Antonius Booms en Aleida Varwijk.

Johanna trad in bij de Congregatie van de Zusters der Christelijke Scholen der Barmhartigheid, beter bekend als de Congregatie van de Zusters van Julie Postel. Op 8 september 1931 legde zij in het moederhuis van de congregatie in Boxmeer de eeuwige geloften af. Zij nam de kloosternaam Marie Adelheid aan, tot de orde in 1968 het gebruik van kloosternamen afschafte.

Johanna's nichtje Ria was eveneens zuster van Julie Postel.

Zuster Marie Adelheid begon haar werk in de ziekenzorg. Haar eerste standplaats van het Sint-Vincentius-Gasthuis in Groenlo. Daarna volgden Keijenborg, Olst, Wassenaar en Almelo.

In 1961 werd zij overgeplaatst naar het onderwijs en werd overste en directrice van het meisjespensionaat "De Maria-Stichting" in Nieuw-Wehl. Als gevolg van veranderingen in het onderwijs werd dit pensionaat in september 1963 opgeheven om plaats te maken voor een leefgemeenschap voor verstandelijk gehandicapte mensen. De naam van het instituut werd hierbij veranderd in "Internaat O.L. Vrouw van Fatima". Dit alles gebeurde onder leiding van zuster Marie Adelheid.

In 1967 verhuisde zuster Marie Adelheid van Fatima naar Zevenaar en vandaar naar Boxmeer. Zij overleed op 31 december 1996, 85 jaar oud.

Bron