Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Diepvrieskluizen te Zeddam

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Arnhemsche Courant 08-02-1956

Geschiedenis

De Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Diepvrieskluizen te Zeddam G.A. te Zeddam is opgericht op 8 augustus 1958 en ontbonden per 31 december 1984 ingevolge het genomen besluit van de ledenvergadering op 19 april 1982.

Soort bedrijf: Het exploiteren van diepvrieskluizen ten behoeve van haar leden.

De diepvrieskluizen waren gevestigd in de werkplaats van aannemer Kleinpenning achter op zijn terrein aan de Oude Doetinchemseweg in Zeddam. De leden hadden toegang vanaf de Asterstraat.

De naam diepvrieskluis dateert uit de eerste helft van de twintigste eeuw. In die tijd beschikten bedrijven in de levensmiddelenbranche al wel over diepvrieskisten maar voor particulieren waren die nog nauwelijks te koop. Vooral op het platteland zag men de voordelen van het invriezen van zelfgeslacht vee en een handig alternatief voor het arbeidsintensieve wecken van groenten en fruit, voorheen kwamen elke herfst de kelders vol te staan met lange rijen glazen potten.

Door het huren van een diepvrieskluis werd het voor de inwoners van Zeddam en omgeving voor het eerst mogelijk om deze producten in te vriezen en gedurende langere tijd te bewaren.

In de agrarische sector waren coöperaties heel gebruikelijk en dus verscheen er een diepvriessysteem op de markt dat door een coöperatieve vereniging geëxploiteerd kon worden.

In Wijnbergen en Dichteren bestond ook een Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van Diepvrieskluizen, in Ulft, Varsseveld, Didam een diepvriescentrale.


Het bestuur

De tekst van de notariële akte, opgemaakt door notaris Zuure

Voorzitters


  • Vinkwijk 21

Secretarissen/Penningmeesters


Overige Bestuursleden

  • 1958-1966 Gerhardus Arnoldus J. M. Bruins
  • 1958-1973 Martinus Henricus Verheggen
  • 1958-1971 Johannes Wilhelmus Jansen
  • 1958-1975 Anna Maria v. Schriek-Gasseling
  • 1958-1975 Hendrina Antonia Hoogland-Holland
  • 1975-1984 Wilhelmus Arnoldus Koenders
  • 1975-1984 Hendrikus Johannes M. v. SchriekBronnen