Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Erfenis voor vandaag en morgen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Erfenis voor vandaag en morgen.jpg

Erfenis voor vandaag en morgen - R.-K. kerken in Oost-Gelderland is de titel van een boek, geschreven door J.A.Chr. de Graaf, W.H. Jansen, J.G.M. Klaassen, Th.J.P. Willems.

Het is een uitgave van het dekenaat Gelderland-Oost | Uitgeverij Fagus IJzerlo (2009).

Kerken

Alfabetisch per plaats:

Religieus erfgoed onderweg

Martelaren van 's-Heerenberg

Bij Kilder wordt ook het raam met de Martelaren van 's-Heerenberg genoemd dat werd gemaakt door Pater Humbert Randag.

Te Wiel

A. te Wiel wordt genoemd bij de kerken in Breedenbroek, Meddo en Vragender.
In het hoofdstuk over de kerk van Azewijn wordt hij bij Verdere monumenten vermeld als ontwerper van een verplaatsbaar processiealtaar.

Vermeulen

Alphons Vermeulen liet zich bij het maken van het ontwerp voor de Mariakapel aan de Tatelaarweg in Didam inspireren door de stijl van de voormalige Didamse havezaten.

Tepe

Alred Tepe wordt naast de kerken van 's-Heerenberg en Kilder ook nog genoemd bij de kerken van Aalten, Baak, Borculo, Bredevoort, Gendringen, Herwen & Aerdt, Lobith, Loo, Pannerden, Terborg.

Te Riele

Naast Azewijn en Zeddam wordt Te Riele als architect genoemd bij de kerken van Harreveld, Lichtenvoorde, Rekken en Varsselder Veldhunten.

Wennekers

Architect Wennekers die het verenigingsgebouw van Sociëteit De Vriendschap ontwierp wordt naast de kerk van Beek ook genoemd bij de kerken van Beltrum, Doetinchem (Waterstraat), Drempt, Joppe, Steenderen, Vierakker, Winterswijk en Zevenaar.

Heren van Bergh

Bij Didam staat vermeld: Tot ver in de middeleeuwen bleven de parochies of kerspels ondergeschikt aan het Emmerikse dekenaat met patronaatsrechten voor de Heer van Bergh.

In Pannerden bouwde men na 1650 met steun van de Heer van Huis Bergh in de Pannerdense Waard een kerkje dat tot 1877 bleef staan.

Netterden bleef een moeilijk geval voor de classis, mede door de invloed van de (katholieke) Heren van Bergh.

Uit de geschiedenis blijkt ook dat Etten, bij voorvallen en meningsverschillen tussen de apostolische vicaris Codde en de graaf van Bergh, in ieder geval een katholieke statie was en in 1710 ook een eigen pastorie had en, hoewel nergens letterlijk genoemd, ook over een kerkhuis moet hebben beschikt.

Van Ditzhuijzen

Het boek noemt twee Van Ditzhuijzens:

Wehl

In 1466 werd het kerspel Wehl afgescheiden van Zeddam.

Vanuit Wehl ontstond in 1886 de parochie van Kilder.

Etten

De katholiek gebleven inwoners van etten konden naar de mis op de katelen van de heren van 's-Heerenberg en Ulft, waar priesters verbleven.