Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frericks, Maria Elisabeth

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Maria Elisabeth Frericks.jpg

Maria Elisabeth Frericks werd geboren op 10 september 1899 te Stokkum. Onder de kloosternaam zuster Cunera was zij vanaf 19-jarige leeftijd lid van de Congregatie van de zusters Dienaressen van de Heilige Geest.

In 1925 ging zij samen met andere zusters uit haar klooster en met paters en broeders van de orde Congregatie van het Goddelijk Word uit Steyl, even onder Venlo, naar Papua Nieuw-Guinea. Op enkele eilandjes ten noorden van dat gebied verrichtten zij hun missiewerk, dat abrupt werd afgebroken toen de Japanners in 1942 Nederlands-Indië bezetten. Zij stierf, met 26 andere zusters van haar orde en twaalf broeders en zeven paters van de kloosterorde uit Steyl, op 6 februari 1944 aan boord van het Japanse vrachtschip Yorishime Maru (ook de naam Dorish Maru wordt genoemd) bij een luchtaanval door een Amerikaans vliegtuig, vlak voor de kust van Nieuw-Guinea.

In totaal zestig mensen, waaronder dus veel missionarissen en religieuzen, vonden bij dit incident de dood. De gestorvenen werden op 7 mei 2000 door paus Johannes Paulus II tot martelaar uitgeroepen.

Zuster Cunera staat vermeld in Gedenkboek 43 van de Oorlogsgravenstichting. Dit Gedenkboek is het laatste in de reeks en is nog in bewerking.

Bron