Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gilsing

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Frans Gilsing is in 1898 zijn eerste zaak begonnen in Didam, waarna hij is uitgegroeid tot een filiaalbedrijf met meerdere vestigingen .

Al zijn vijf zonen hadden zo een zaak; in 's-Heerenberg zijn zoon Wim. Zijn jongste zoon kwam bij zijn vader in de zaak te Didam.

Gilsing Mode in 's-Heerenberg zat aan de Molenstraat naast Cafe-Restaurant, Slijterij en Familie Bioscoop A.Schuurman. De filiaalhouders waren de heer Jan Rosendaal en de heer Wim Verheggen. In het pand zat eerder Jacob Mode. Na Gilsing volgden Bruning Mode, Lidy Nieling met Francis Mode en in 2002 nadat hun pand bij de Rabobank was gevoegd, Cafetaria Den Elzen.

Op 10 januari 1975 is Gilsing getroffen door een grote brand. De beelden hiervan zijn te zien: Brand Gilsing in 1975.

Lidy Nieling had eerst een zaak aan de zeddamseweg ,,Klein Duimpje" hier verkocht ze kinderkleding in het pand van Joop Bernards broer van Frans Bernards die een zaak had in de Molenpoortstraat, juwelier-opticien. Frans heeft de zaak overgenomen van zijn vader, Hendrik Bernards deze was een zoon van Johanna Derksen, eerst getouwd met J.F. Bernards en later met G.W. Schuurman.

Nu is het een Cafetaria; deze zat eerst aan de overkant naast de Rabobank.

Bouwtekening 1954 W.Gilsing 's-Heerenberg

Verbouwing van het pand van de heer W.Gilsing in 1954

In de bibliotheek van de Heemkundekring is het boek Tussen Elten en Urk - Historische vertelsels uit Graafschap, Liemers en Noord-Oost Polder dat werd uitgegeven ter gelegenheid van het tachtigjarig jubileum van Gilsing bv (1978).

Bronnen

  • Archief Benny Schuurman.
  • Jubileumboek 1978
  • Gilsing spoorstraat Didam
  • foto's brand: Ineke van Halteren