Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Henk Egbers aangehouden in WO II

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Bij het zien van een foto van de marechausseekazerne in Old Ni-js kwamen er bij Henk Egbers allerlei herinneringen boven, hij heeft daar namelijk 'in de bak' gezeten. In het laatste oorlogsjaar werd hij op de Lengelseweg in 's-Heerenberg aangehouden door de NSKK (Nationalsozialistisches Kraftfahrkorps) die hem controleerde in verband met een rieten koffertje op de bagagedrager van zijn fiets. Daarin zaten zes flessen koolzaadolie die hij gehaald had bij molenaar Berntsen in Azewijn. Omdat hij dacht dat ze toch ingepikt zouden worden hield hij de fiets schuin, zodat alle flessen over de straat rolden. Maar geen viel kapot hetgeen de bedoeling was.

Omdat Henk zich van de domme hield over het adres waar hij ze gehaald had, moest hij mee naar genoemde kazerne. Hij werd daar verhoord. Er zat een marechaussee bij. Omdat de NSKK'er niet wijzer werd, zei hij: "Dan moet ik je vast zetten", en ging de sleutel van de cel halen. Ondertussen vroeg de marechaussee, die wel door Henk vertrouwd werd, waar hij de flessen gehaald had. Henk gaf hem het adres. Waarna de procedure volgde voor opsluiting in een cel: veters uit de schoenen, das en riem af, portefeuille afgeven en de deur op slot. Het enige waarover Henk in de rats zat was het feit dat in zijn portefeuille pamfletten van de ondergrondse zaten. Zijn vader – meester Egbers, hoofd van de Willibrordusschool - die hem tegemoet was gereden, kwam net te laat en hoorde dat hij door de NSKK meegenomen was. Na enkele uren kwam hij bij de kazerne om zijn zoon op te halen. Tot zijn opluchting ontdekte Henk dat slechts zijn persoonsbewijs uit de portefeuille gehaald was.

Onderweg naar huis kwamen ze pastoor Horsthuis tegen, die hartelijk moest lachen over het voorval en zei: "Later zullen ze met trots dit feit op je bidprentje vermelden." Bij molenaar Berntsen werd een inval gedaan en onder meer het oliemolentje in beslag genomen. Vader Egbers betaalde de schade. In de tijd dat Henk vast zat haalden zijn moeder en zusjes een voorraad koolzaad van de vliering boven de slaapkamers en brachten die naar Notten, de buren. Dat zaad zat in oranje doeken gewikkeld. Op 18/19 september 1944, tijdens de strijd na de luchtlandingen bij Arnhem, had mevrouw Egbers enkele van de bijna versleten (ten gevolge van textielarmoe in de oorlog) lakens oranje geverfd (oranje poeder gehaald bij drogisterij Holleman, want ze dachten dat 's-Heerenberg de volgende dag al bevrijd zou worden. Het was de bedoeling dat van de lakens oranje jurkjes genaaid zouden worden voor de zusjes van Henk. Maar de bevrijding kwam er nog niet en zo werden de doeken gebruikt om koolzaad in te bewaren.

Maar bij het weghalen scheurde het (letterlijk) oranje dundoek. Henk vermoedt dat er zodoende nu nog zwarte korreltjes te vinden zullen zijn op de vliering van zijn geboortehuis aan de Oude Doetinchemseweg.

Bron