Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Krommestraat

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Krommestraat in Klein-Azewijn is een weg van ongeveer 400 meter tussen de Terborgseweg en de Dijkhuizerstraat in Vethuizen.

De boerderij aan de Krommestraat 2 heet De Kolde Wei is uit 1895. In deze boerderij is tegenwoordig de paardenfokkerij Schwarzwalder Fuchs Stoeterij Nederland (van Marja de Bruijn) gevestigd.

Vroeger was de Krommestraat veel langer en slingerde door tot aan de Koppelstraat in Braamt. Dit tracé liep via het aansluitende deel van de huidige Dijkhuizerstraat en na de T-kruising met de Holthuizerstraat rechtdoor de weilanden in naar de Koppelstraat. Al voor de ruilverkaveling is de verbinding met de Koppelstraat verdwenen en in volgende jaren werd de Krommestraat steeds korter en rechter.

De Krommestraat wordt genoemd in het Maatboek van het distrikt Zeddam gelegen in het arrondissement Doesburg (1809):

met No 1468 begonnen in Klein Azewijn tussen de Limietscheiding van Etten en de Revelse straat en opgenomen dat gedeelte der Revels, welk onder Klein Azewijn behoren, en vervolgens noordwaarts gemeten langs de wetering tot aan de Zieker Brug en langs den Deutekomse weg terug door het Klein Azewijnse veld neven de Kromme straat en Vethuizen tot aan de Kemp.

Kaarten

Bezig met het laden van de kaart...
De Krommestraat op het minuutplan van 1822

Zie ook

Bron