Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Spliethof, Henricus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Henri Spliethof, staand geheel rechts, op 7 september 1956 met het bestuur van de Boerenleenbank voor het bankgebouw aan de Arnhemseweg 5 in Beek.
De overige heren zijn staand v.l.n.r. C. Reijers, H. Hermsen en H. Krüs, en zittend v.l.n.r. E. Heijnst, J. Reijers, G. Hendricksen en Th. Berndsen.

Henricus Spliethof was kassier van de Boerenleenbank in Beek. Hij werd op 5 oktober 1908 geboren in Beek als zoon van Theodorus Spliethof en Petronella Johanna Margaretha Rietmeijer. Hij was een broer van Greet en Wim Spliethof. Sientje Spliethof was een tante van hem.

Per 1 januari 1932 nam hij de functie van kassier van de Beekse Boerenleenbank over van zijn vader.

Op 30 augustus 1934 trouwde hij in 's-Heerenberg met Cäcilia Johanna Luise Scholz, geboren op 29 juli 1910 in Birstein (Duitsland) als dochter van Joseph Scholz en Cäcilia Koch. Uit dit huwelijk werden geboren:

Bij de Duitse inval in mei 1940 was Spliethof in militaire dienst. Het is (nog) niet bekend bij welk onderdeel hij diende en waar hij gelegerd was, maar hij werd door de Duitsers krijgsgevangen genomen en afgevoerd naar Duitsland. Tijdens zijn gevangenschap heeft hij via de Duitse radio de groeten aan zijn vrouw, zijn kinderen en zijn ouders kunnen overbrengen. Die mogelijkheid werd hem wellicht geboden, omdat zijn vrouw Duitse was. In juni 1940 werden de Nederlandse krijgsgevangenen vrijgelaten.

Hij was lid van het Sint Jansgilde.

Henri Spliethof overleed in 1979, zeventig jaar oud. Zijn vrouw overleed in Didam op 20 februari 2001, negentig jaar oud. Beiden werden begraven op het kerkhof in Beek.

Uit De Graafschapbode van 30 december 1931
Uit De Graafschapbode van 22 mei 1940


Bronnen