Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tabor

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De gymnastiekvereniging Tabor in 's-Heerenberg, opgericht 1 mei 1905, werd geleid door Ben Straus.

Pastoor Münninghoff had er weinig moeite mee dat de vereniging veel katholieke leden had, maar zijn opvolger Rademaker, die in 1919 aantrad, was er fel op tegen.

Doelstelling: de bevordering van den welstand van het lichaam en het opwekken van belangstelling in de gymnastiek. Tabor was lid van de Landelijke bond K.N.G.V. van 1906 tot 1924 en lid van de Regionale bond Middengewest 1916 tot 1924, Turnkring De Graafschap 1924. De vereniging had een neutrale levensbeschouwing.

De naam Tabor is waarschijnlijk afkomstig van de Taborberg, een 588 meter hoge berg in het noorden van Israël. Volgens de Christelijke traditie beklom Jezus de berg Tabor met zijn discipelen Jacobus, Johannes en Petrus. Hij veranderde vervolgens op de bergtop van gedaante. Hij nam voor hun ogen een lichtstralend lichaam aan en sprak er met Elia en Mozes. Uit een wolk zou een stem met het oog op Jezus gezegd hebben: "Dit is mijn geliefde Zoon, luister naar hem!" Volgens de traditie is Tabor de berg van de Gedaanteverandering.

De vereniging kende ook een damesafdeling.

Enkele leden waren: B. te Boekhorst, H. Bernards, W. Bolder, A. Booms, H. Bosch, B. Dünnwald, O. Dusseljee, W. Gemmink, J. Giezenaar, A. van Halteren, W. Kok, W. Lüchters, B. Rosie, F. Rosie, G. Rosie, G. Schuurman, W. Schuurman, J. Spekking, B. Straus, J. Vermaas, B. Vink, ? Vink, G.J. Vriezen en L. Wilmes.

In 1934 is de vereniging wegens gebrek aan leden ontbonden.

24 tabor.jpg
11 juli 1924, uitvoering in Doetinchem. Vijfde van links Willem Schuurman, broer van G.W. Schuurman.
Enkele namen van de personen: B. Vink, Lugters, G. Rosie, W. Schuurman, met vaandel Vink, daarnaast links staande voor het vaandel L. Wilmes, staande rechts voor het vaandel W. Kok, staande 3e van rechts met grote snor A. Booms en daarvoor met snor B. Straus.


Onderstaand enkele vage foto's. Het zijn oude foto kopieën waarbij met potlood, en daarmee nog vager, namen bij zijn geschreven. Vandaar de hoeveelheid vraagtekens.

midden links: achter B. Rosie. Onder links liggend Schuurman, midden liggend Wilmes en rechts achter G. Schuurman.
Boven vlnr G. Schuurman, ? Kracht(en), D. of P.? Gemmink, ?, ?, B. Rosie, W. Bolder, W. ?, Jo. Giezenaar. Onder vlnr B. te Boekhorst, H. Bernards, W. Gemmink en J. Spekking.


Tabor was lid van de Atletiekunie, die in 1934 een reorganisatie doormaakte. Hier twee fragmenten uit een langer bericht in De Graafschapbode van 28 december van dat jaar, waarin ook de opheffing van Tabor werd gemeld.


Bronnen