Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Raaijman, Antonius Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Tonnie (links) als vendelier van het Sint Oswaldusgilde tijdens een optocht.

Tonnie Raaijman uit Stokkum werd geboren op 3 januari 1935 als zoon van Theodorus Raaijman en Johanna Katharina Wijnands.

Na de ambachtsschool ging hij aan het werk in het loonbedrijf van zijn vader. Dit bedrijf heeft hij later met zijn broer Hein voor enige tijd voortgezet.

Tijdens dansles leerde hij Mariet Reessink uit 's-Heerenberg kennen, waarmee hij in 1958 trouwde. Zij trokken eerst in bij zijn broer Jan op de Camphuysenweg en kregen in 1964 hun eigen huis aan de Gildestraat in Stokkum. Mariet en Tonnie kregen vijf zoons.

Vanaf 1976 tot 1999 verrichtte hij grondwerkzaamheden met zijn eigen shovel bij boeren, op bouwplaatsen en bij de ijzergieterij in Doetinchem. Ook werkte hij regelmatig in Duitsland. Na zijn pensionering was hij secretaris van Bejaardensoos Ons Genoegen in Stokkum.

In 2007 overleed zijn jongste zoon William Raaijman op een leeftijd van slechts 35 jaar en in 2013 zijn vrouw Mariet.

Tonnie behoorde sinds 1993 tot de ereleden van het Sint Oswaldusgilde, waarvan hij sinds zijn achttiende lid van was. Tijdens de Gildeavond in 2018 werd hij gehuldigd voor zijn 65 jaar lidmaatschap, in totaal was hij net geen 70 jaar lid. Tevens was hij in 1971 schutterskoning.

Ook was hij erelid van zangvereniging Inter Nos, in 2019 werd hij hier gehuldigd voor zijn 60 jaar lidmaatschap. Hierbij ontving hij ook een Gregoriusspeld en oorkonde, de bijhorende eremedaille had hij al eerder ontvangen.

Hij overleed in 's-Heerenberg op 14 juli 2022, 87 jaar oud, en werd begraven op de begraafplaats in Stokkum, in het hetzelfde graf als Mariet Reessink.