Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sociëteit De Vriendschap

Uit Berghapedia
Versie door Benny Schuurman (overleg | bijdragen) op 3 dec 2012 om 23:51 (St. Antonius Broederschap en De Vriendschap)
Ga naar: navigatie, zoeken

Sociëteit De Vriendschap bestond in 1959 100 jaar. Het verenigingsgebouw op de Bleek in 's-Heerenberg werd in de Tweede Wereldoorlog toen Bergh in de frontlinie lag, totaal verwoest. In 1963 werd herdacht dat erelid de heer J.A. Dijkman 10 juni 1893 lid is geworden.

In november 1968 werd oud-voorzitter B. Derksen wegens zijn vele werk dat hij voor de sociëteit had verricht de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje Nassau opgespeld.

Sjaak Reumer werd op zaterdag met de 's-Heerenbergse Kermis na het schieten gekroond tot koning van de sociëteit aldus de Gelderlander van dinsdag 23 juni 2009.

Een speciale uitgave van Old Ni-js nummer 73 is uitgebracht i.v.m. het 150-jarig jubileum.

Ereleden met pagina

Aanvankelijk kregen alle Berghse heren van stand het erelidmaatschap automatisch aangeboden. Meestal namen zij dit aan, hoewel het erelidmaatschap duurder was dan het gewone lidmaatschap. Pas later (wanneer?) werd het erelidmaatschap toegekend als blijk van erkenning van verdiensten.

Leden met pagina



Koninklijk besluit

Koninklijk besluit (No 65) van 24 februari 1866'

No 10672 Nieuwe Amsterdamse Courant A.1866

Algemeenhandelsblad Donderdag 15 Maart

‎thumb
thumb‎


St. Antonius Broederschap en De Vriendschap

Graafschapbode 07-06-1884

's Heerenberg.

De 15de Juni is het 25 jaar geleden, dat de Vereniging de Vriendschap alhier in het leven werd geroepen door het bestuur van de St. Antonius Broederschap.

Primitief slechts uit 5 leden bestaande, hadden zij zich meer bepaald ten doel gesteld: opluistering van de plaatselijke kermis.

Langzamerhand breidde zich het aantal leden uit en hoewel de eerste jaren hand in hand gaande en samenwerkende met voormelde Broederschap, loste zich die band gaandeweg op, trad de Vereniging zelfstandig op en werd het Beschermheerschap in 1862 opgedragen aan Z. K. H. Vorst van Hohenzollern Sigmaringen, die zulks welwillend aanvaardde en gedurig blijken gaf van belangstelling.

Hoewel de zaken niet altijd voor de wind gingen en men van deze en gene zijde al eens tegenwerking ondervond, hield de vereniging moedig stand, gesteund door de samenwerking en eendracht der leden en handhaafde aldus tot op heden haar naam: de Vriendschap.

Geen wonder dan ook, dat men die dag niet onopgemerkt zal laten voorbijgaan, maar dat men tracht de zelfde zo luisterrijk mogelijk te vieren. Wij twijfelen dan ook niet of het bestuur zal in zijn dikwijls, zo moeielijke taak flink geschraagd worden door de eendrachtige samenwerking van de leden, door het hunne bij te dragen ter opluistering en blijk te geven van hunne symphatie door het uitsteken der Vaderlandse driekleur en dat zij tonen dat zij feest weten te vieren in de waren zin des woords. Wij eindigen hier met den wens de Vereniging de Vriendschap in groei en bloei moge toenemen, en na nogmaals 25 jaar in volle luister haar gouden feest mogen vieren

Moord

In het Rotterdamsch Nieuwsblad van 24 juni 1904, staat het volgende bericht:

De heer Damen wordt neergestoken.....

Moord, vriendschap 19040001.JPG


Fotogalerij

Nieuw verenigingsgebouw voor de Sociëteit de vriendschap

Vrijdag 5 oktober is het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Ina Leppink Schuitema, onze burgemeester, heeft de nieuwe locatie geopend. De oude kantine van M.V.R. is omgetoverd voor een nieuwe Honk van de Soos, voorheen was de soos bij grenscafé de Peer De Vriendschap telt op het moment ongeveer 100 leden. De voorzitter is Guido Seegers en Piet Driessen de penningmeester, hij is al 33 jaar lid van de Soos.

Ze hebbeb gestemd voor de oude kantine van M.V.R. er was echter geen grote meerdeheid, maar desondanks is de kogel toch door de kerk gegaan.

Het nieuwe adres van de Vriendschap is, Sportpark de Boshoek aan de Montferlandse straat 5 in 's-Heerenberg.

Bronnen

  • Old Ni-js nummer 73
  • Archief Benny Schuurman . Inzake foto's waaronder zijn kleinzoon , informatie Gelderlander en Rotterdams Nieuwsblad 1904 en Graafschapbode.

Sjabloon:Onderwerp