Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Suer, Hendrika Elisabeth Maria

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Antoniella kl.JPG

Hendrika Elisabeth Maria Suer was franciscanesse. Zij werd op 7 januari 1907 geboren in Zaandam als dochter van Hendrik Alphonsus Gerardus Suer en Elisabeth Johanna Beumer.

Na haar intrede bij de Zusters Franciscanessen van Heythuysen nam zij de kloosternaam Antoniëlla aan. Op 5 augustus 1930 legde zij de eeuwige geloften af in het klooster in Heythuysen.

In 1933 kwam zij naar 's-Heerenberg, waar zij vanaf 16 augustus vanuit de Sint-Theresia-Stichting als wijkverpleegkundige ging werken. De wijkverpleging in Bergh was in mei 1918, ten tijde van pastoor Münninghoff, van start gegaan. Zuster Antoniëlla kreeg de wijken Azewijn, Stokkum en Lengel onder haar hoede. Zij deed haar rondes aanvankelijk op de fiets en vanaf 1938 op de motor.

In 1934 richtte in samenwerking met dokter Dael een zuigelingenbureau op.

In februari 1945, kort voor de bevrijding, heeft zij de overlijdens van N.H. van Egmond en M.L.A. Olsthoorn aangegeven. Zij waren dwangarbeiders uit Kamp Rees die in de Sint-Theresia-Stichting verpleegd werden.

In januari 1954 kreeg zij 's-Heerenberg als wijk toegewezen. Bij deze gelegenheid bood het bestuur van het Wit-Gele Kruis haar een auto aan. Zij bleef wijkverpleegster tot eind november 1961

Op 30 november 1961 werd zij directrice van de Sint-Theresia-Stichting. Deze functie vervulde zij tot haar vertrek op 20 februari 1970 naar Veulen in Belgisch-Limburg. De zusters franciscanessen leidden daar een school.

Uit handen van deken Van Dijk ontving zij van Paus Paulus VI de onderscheiding Bene Merenti. De datum van de uitreiking kon nog niet worden achterhaald.

Zuster Antoniëlla overleed in 1984.

Uit De Amstelbode van 2 augustus 1930
Zuster Antoniëlla (tweede van links) kreeg op 23 januari 1954 van het bestuur van het Wit-Gele Kruis symbolisch een auto overhandigd. De symbolische DAF is het eerste werkstuk van IJsbrand Nijhof. Geheel links staat zuster Solana, overste van de Sint-Theresia-Stichting.
Het afscheid van zuster Antoniëlla
(op de voorgrond) in 1970

Bronnen