Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Velde, Johannes Hermanus ten

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Meester Ten Velde (tweede van rechts) in de jaren 30 met links van hem achtereenvolgens zijn collega's juffrouw Mensing, juffrouw Vallinga, meester Egbers en meester Van Keulen. De naam van de man uiterst rechts is niet bekend.
Klik op de foto's voor een vergroting.
Oudste Poortstraat 14, het woonhuis van meester Ten Velde.
Foto Benny Schuurman

Johannes Hermanus ten Velde was van 1933 tot 1970 onderwijzer aan de Willibrordusschool in 's-Heerenberg. Na het overlijden van hoofdonderwijzer Egbers in 1947 werd hij schoolhoofd.

Ten Velde werd op 12 januari 1910 geboren in Albergen, gemeente Tubbergen, als zoon van Johannes ten Velde en Maria Berendina Grootelaar. Op 12 april 1939 trouwde hij in het stadhuis van 's-Heerenberg met Huberta Alphonsa Maria Johanna Reijers, dochter van gemeentesecretaris Reijers en Maria Elisabeth Anna Huberta Vermeulen.

Zij kregen negen kinderen, van wie het eerste, een meisje in december 1939 levenloos werd geboren. Hun tweede kind was Johannes Cornelius Hubertus Maria, geboren op 8 december 1940. Hij is op 10 juli 1951 op tragische wijze verongelukt toen hij tijdens een schoolreisje op weg naar Rotterdam uit een rijdende trein is gevallen. De herinneringen van een van zijn klasgenoten aan dit ongeval staan op de pagina van de Willibrordusschool. Volgens Het Vrije Volk van 11 juli 1951 is het ongeluk gebeurd tussen de stations Nieuwerkerk en Capelle aan den IJssel in Zuid-Holland. Het lichaam is met een tegemoet komende trein naar Nieuwerkerk gebracht, waar een arts de dood heeft vastgesteld.

De bijnaam van meester Ten Velde was de Sperwer. Hij was initiatiefnemer van de zogenaamde Rommeloptocht op carnavalsdinsdag te 's-Heerenberg.

Van 1966 tot 1970 was hij raadslid. Ook is hij jarenlang voorzitter geweest van de Middenstandsavondschool, jeugdleider bij het carnaval en tot 1978 nog secretaris van de bejaardenvereniging Hou je Kranig.

In 1970 was hij even provisor van het Gasthuis Sint-Gertrudis, omdat de gemeenteraad hem had gekozen hoewel hij niet was voorgedragen. In verband met (geestelijke) ziekte legde hij op 12 juni van dat jaar niet alleen deze functie, maar ook zijn betrekking als onderwijzer neer.

Meester Ten Velde overleed op 8 augustus 1978 in Nijmegen, 68 jaar oud.

Bronnen