Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Stationscafé "De Waag"

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Waag, De (Horeca))
Ga naar: navigatie, zoeken
Station Zeddam kl.JPG

Café De Waag staat aan de Oude Doetinchemseweg 63 in Zeddam, tegenover verzorgingstehuis Sydeheim. Met de eerste Horeca in dit pand werd rond 1900 begonnen door Theodorus Gerhardus Kleinpenning. Nadat de tramlijn in gebruik was genomen, richtte Theodorus Kleinpenning in zijn woonhuis een café in. Dit werd tevens een wachtruimte voor trampassagiers. Hiermee werd café Kleinpenning het koffiehuis van het tramstation. In een gebouw naast het café werd door Theodorus Kleinpenning een veewaag geplaatst. Daarom werd het café 'De Waag' genoemd. Het café werd vooral bekend door de inmiddels overleden Wim 'Boelie' Kleinpenning.

Stations-Koffiehuis

Het huis werd in 1897 gekocht door Theodorus Gerhardus Kleinpenning (Wehl 1855 - Zeddam 1949, echtgenoot van Johanna Lambertina Tomesen (Wijnbergen 1855 - Zeddam 1949)) uit Braamt van mejufrouw Verboon. Dit in verband met plannen voor een tramverbinding van Zutphen naar Emmerik. Het pand bevond zich naast het stationsgebouw. Toen in 1902 de tram daadwerkelijk in gebruik werd genomen, werd enige tijd later het huis als stations-koffiehuis ingericht. Het nam daarbij de functie over van het ertegenover gelegen koffiehuis aan de tramweg Zutphen-Emmerik van J.H. Claessen.

In een bijgebouw van het café kwam in 1910 een veewaag. Daarom werd het café wel 'De Waag' (De Wao:g) genoemd. In 1921 verscheen er ook een timmerwerkplaats met een meubelhandel, gedreven door Herman Kleinpenning (1890-1979), de zoon van Theodorus, die in dat jaar trouwde met Gerharda Johanna Span (1891-1978) en het bedrijf van zijn ouders overnam.

Boelie

Het café werd later vooral bekend door de inmiddels overleden zoon van Herman en Grada Wim 'Boelie' Kleinpenning (1930-2002), tapper van bier en moppen en in dat verband ook uitstekend Dorus-imitator, die het café tot 1997 runde.

Toen de fietstocht werd uitgezet, waren de uitbaters twee zwagers en hun echtgenotes en heette het café toen 'De Zwaogers'. Nadat de zwagers waren vertrokken kreeg het etablissement de naam 'De Kroeg' waar veel aandacht was voor sport.

Sinds 2013 is er een Italiaans restaurant "Il Tonno Tosso" gevestigd. Dit restaurant is gespecialiseerd in gerechten uit Sardinië.

Externe link

Bronnen