Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oorlogsmonument Beek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het monument op zijn nieuwe plek in de pastorietuin

Het Oorlogsmonument voor de oorlogsslachtoffers uit Beek en Loerbeek staat sinds augustus 2022 in de pastorietuin van de pastorie aan de Sint Jansgildestraat. Voorheen stond het monument aan de Arnhemseweg ter hoogte van huisnummer 6. Het was altijd gevaarlijk om tijdens de dodenherdenking op 4 mei deze drukke weg over te steken. De plek was menigeen een doorn in het oog, omdat hij niet als een rustige en waardige werd ervaren.

Toen in 2022 het dorpsplein aan de Sint Jansgildestraat in Beek opnieuw werd ingericht, was dit een ideale gelegenheid voor de Veldwerkgroep Beek/Loerbeek, het oranjecomité Beek/Loerbeek en de parochie Gabriël om zich met de gemeente Montferland in te zetten om het monument te verplaatsen van de Arnhemseweg richting dit dorpsplein. De locatie werd uiteindelijk de pastorietuin bij de Sint Martinuskerk. De verplaatsing is in augustus 2022 uitgevoerd.

Voordat het monument in de pastorietuin werd geplaatst is het schoongemaakt en is op verzoek van de Veldwerkgroep Beek/Loerbeek de leesbaarheid van de namen op het monument hersteld.

De namen op het monument zijn:

Opmerkingen:

  • J.L.W. Bod en W. Godschalk waren Indiëgangers.
  • De naam Aaldering van M.C. Gerritsen-Aaldering is gespeld met een k.
  • G.A. Bod, geboren in de parochie Beek, staat niet op het monument.

Bij het Gildehuis in Beek heeft een Canadees oorlogsmonument gestaan.

Beeldmateriaal

De pastorietuin met rechts het oorlogsmonument. Achter de heg ligt het kerkhof, waar naast een aantal Beekse oorlogsslachtoffers ook de bemanning van een Britse bommenwerper is begraven. Te zien zijn verder de kerk, de pastorie en het Heilig Hartbeeld.
Het oorlogsmonument nog aan de Arnhemseweg.
De namen waren in de loop der tijd moeilijk leesbaar geworden.
Foto's: Jan Meurs
Dodenherdenking op 4 mei 2013 met leerlingen van de Kolkstedeschool.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...