Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Weer in Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Typisch Berghs

Dat de bewering klopt dat een onweersbui (schoer) in Bergh nauwelijks de bulten overkomt, werd bevestigd door Gerrit Hiemstra uit Stokkum.in zijn lezing over het weer voor de Heemkundekring Bergh op 28 september 2000.

In Vethuizen wordt beweerd dat daar te zien is dat regenwolken door de heuvels worden tegengehouden en zich splitsen: links en rechts om de heuvels heen.

2012: Wederom hevig noodweer in 's-Heerenberg en omgeving

Op woensdag 23 mei 2012 waren er hevige regen en hagelbuien vergezeld van onweer in de Achterhoek en Liemers.

Foto's Benny Schuurman

Er was veel wateroverlast in 's-Heerenberg en Zeddam. De vrijwillige brandweer had heel wat uit te rukken; o.a bij de Stendermolen en de Poort van Bergh liepen de kelders onder. De Klomp , Don Rualaan en hoek Plantsoensingel Zuid bij de Super Coop stonden helemaal onder water. Het leek wel een rivier.

Noodweer van 14 juli 2010

Op woensdag 14 juli 2010 werd Bergh getroffen door noodweer dat plaatselijk grote schade aanrichtte.

's-Heerenberg

Het Stadspark in 's-Heerenberg had erg te lijden van het noodweer, maar voor zover te zien hebben de staties en het Heilig Hartbeeld de storm overleefd. Het park werd na de valwind direct afgesloten vanwege gevaar van vallende boomtakken.

Op 6 augustus 2010 in de morgen is er een start gemaakt met het opruimen van takken en bomen in het stadspark. Peter van Ossenbruggen van gemeente Montferland leidde de opruimwerkzaamheden en de pers was ook aanwezig.

Foto's Benny Schuurman

Stokkum

Foto Ursula Bouwmeister

De foto hiernaast toont de ravage bij de Mariakapel aan de Eltenseweg in Stokkum. De kapel had wel een speciale beschermvrouwe, want ondanks de tien bomen die er afknakten, werden alleen een paar dakpannen beschadigd.

Vethuizen

Camping De Kemperplas werd getroffen door een zeer hevige downburst (valwind die met zeer hoge snelheid uit een bui op het landschap neervalt. Bron: Weerstation Dichteren). Hierbij werd een grote ravage aangericht en vielen een aantal gewonden en een dode. Op 26 juli overleed een van de gewonden.

Noodweer in Kilder juli 2009

Het noodweer dat rond drie uur vrijdagmiddag 3 juli 2009 over Oost-Gelderland trok heeft voor de nodige overlast gezorgd. De Hoofdstraat in Kilder stond nagenoeg blank. Ook was er enkele uren geen treinverkeer tussen Winterswijk en Zevenaar en Winterswijk en Zutphen.

Je kunt er donder op zeggen dat er treinen uitvallen, zodra het begint te onweren, zegt Remko ten Brinke, woordvoerder van Syntus. Dat komt vanwege de gevoeligheid van de infrastructuur. Als het goed is zijn die problemen in maart volgend jaar uit de wereld.

De treinen vielen rond half vier uit. Tussen Winterswijk en Zutphen reden de treinen rond vijf uur weer. Dat gebeurde rond die tijd ook tussen Doetinchem en Arnhem. De treinen tussen Doetinchem en Winterswijk liepen pas weer vanaf half acht.

Het verkeer kon slechts met de grootst mogelijke moeite door de Hoofdstraat in Kilder manouevreren.

In Doetinchem moest de brandweer in actie gekomen omdat een boom deels omviel op de Weustenstraat en onder meer een woonhuis raakte. Niemand raakte daarbij gewond.

Het Weerstation Dichteren meldt over die dag: Er is ter plaatse ruim 40 millimeter opgevangen. Zelf kwam het weerstation [ca. 2 km noordeljker] die dag maar aan een 28 millimeter. Er was veel schade, ook aan mais. Enkele velden tussen Kilder en Doetinchem zijn flink plat geslagen.

1980-1988

In Old Ni-js nr. 14 schreef Ger Knipscheer over Het weer in Bergh.
Hij heeft van 1980 tot 1988 de gemiddelde temperatuur, neerslag en aantal keren dat het onweerde bijgehouden.

Winter 1978-1979

Na de nieuwjaarsreceptie van de gemeente ging iedereen naar de VVV-kiosk op het Stadsplein in verband met de festiviteiten 600 Jaar Stad. Het bestuur van Crescendo was bang voor bevriezing van de kleppen van de blaasinstrumenten en dus begeleidden alleen de tamboers van de muziekvereniging de stoet.

Barre winter 1962-1963

In de winter van 1962/1963 lag de sneeuw zo hoog dat veel melkvaarders niet bij de melkfabriek in Zeddam konden komen.

1959

De Sint Martinusschool voor leerlingen in Dichteren, Wijnbergen en de Doetinchemse wijk De Hoop haalde de krant omdat de leerlingen 'staakten' en met een spandoek rondliepen met de tekst Alle scholen hebben vrij behalve wij. De zomer van 1959 was bijzonder warm met langdurige droogte.

1947

De zomer van 1947 was veel in het nieuws omdat hij alle records verbrak.

De cycloon van 1925 in Kilder en Wijnbergen

De ramp van Borculo zo wordt de beruchte cycloon van 10 augustus 1925 meestal genoemd. Maar deze windhoos trok niet alleen over dit stadje in de Achterhoek. Dwars door België, Nederland en Duitsland trok zij een spoor van verwoesting. Daar weten ook de oudere Kildernaren van mee te praten..... Hein Giesen [in Ons Familieboek voorkomend onder nummer G.10.5.7]: Ik was in betrekking in Wijnbergen en die bewuste 10 augustus waren we in de knollen aan het werk. Ik zei: "Wat wordt het toch een nare lucht. Toen het er kritiek begon uit te zien wilde het paard niet meer uit zichzelf lopen. Ik moest het aan de halster pakken. De staldeur kon niet meer open.

Na veel moeite lukte het me toch. Het paard naar binnen in het pikkedonker. De achterdeur vloog open en op de deel zag ik dat alle pannen van het dak waren gevlogen. De vrouw en de meid stonden op de deel, maar het was zo aarde donker dat ik ze niet eens zag. In mijn cel, het slaapvertrekje boven de stal, was een grote balk van de hooibergkap terechtgekome, dwars door het dak heen. De zwarte stof, die altijd aan de strodokken tussen de pannen zat, was door het regenwater losgespoeld. Alles was één zwarte 'soeter'. Daags erna was bij de leveranciers van bouwmaterialen, Van Ditshuizen, Holtslag en Tiecken, werkelijk geen dakpan meer te koop.

Een specificatie van de schade in Kilder staat in Old Ni-js nr. 67, blz. 79-81

De stormramp van 29 november 1836

Op 29 november 1836 is er zo'n storm geweest dat er een hele serie mensen schade heeft geleden en dat er zelfs huizen zijn ingestort. In het Archief te Wiel is een zeer gedetailleerd verslag bewaard gebleven.

In Beek hebben schade geleden: Jan Neijenhuis, Serk Heebing, Jan Scholten, Kerst meurs, Jan Gudde, Arndt Gies, Derk van haaren, Gerrit Meurs, Jan Elbes, Gijsbert Schepper, Arend van der Heiden, Derk Boers.
In Braamt: Leendert Weijers,
In Grootazewijn: Arend Witjes, Jan Giesen, Derk van huet, Arnt van Huet, Toon Wittenhorst.
In 's-Heerenberg: Jan Teeling
In Kilder: Evert Heinst,
In Lengel:Jan Jansen, Kobus Oostendorp
in Netterden: Jan Otten, Willem Freriksen
in Stokkum: Jan Gal, Daam Bodde, Peter Gal, Jan Span, Christiaan Stokman Mannes Schneider, Jan Versteege
in Vethuizen: Gerrit Hermsen
in Wijnbergen: Hendrik Winters, Willem Bulsink,
in Zeddam: Kobus van Uum, Jan Nonnemaker, Bernard Lankers.

Strenge winters

De Rijn te Emmerik was bevroren. In de lichte jas Riekie Hieltjes later van Uhm.

Zie ook

Bronnen

Externe links