Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Snor, De

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf De Snor)
Ga naar: navigatie, zoeken

Grand Café De Snor

Grand Café De Snor, in de volksmond kortweg De Snor, is een café met groot terras aan de Molenstraat 2 in 's-Heerenberg. Het grand café is er sinds 2006. Op de eerste oude prenten krijgt u een beeld van de locatie van wat thans De Snor is.

In 1896 kocht het Sint Antoniusgilde de grond waarop een oude schuur stond van de weduwe Thuis. G.W. Schuurman kocht het latere gildehuis met erf van het St. Antoniusgilde.

Sinds 18 juni 2002 is het pand een gemeentelijk monument (nr. 49).


Tijdens Open Monumentendag in 2006 stond de horeca in de schijnwerpers. Navolgende tekst stond bij de fietsroute:

Dit pand werd rond de vorige eeuwwisseling in Jugendstil gebouwd en gepacht door Frans Bernards en Hanne Derksen. Na het overlijden van Frans hertrouwde Hanne met Gerrit Schuurman, een man met een zeer sierlijke snor. Naar hem is het café genoemd. Hanne en Gerrit kochten vervolgens het pand van het Sint Antoniusgilde. In die tijd was in het voorgedeelte een café met aan de rechterzijde een bazar het achterste gedeelte was een concertzaal/danszaal, waar van alles te koop was. Voor de sinterklaastijd verkocht men veel speelgoed. Vanaf 1913 kwam er in de achterzaal ook een bioscoop. In de vasten- en adventstijd verbood de pastoor van 's-Heerenberg echter het vertonen van films. De familie Schuurman heeft zich daar lange tijd aan gehouden. In 1986 verdween de bioscoop en werd er een nieuwe zaal gebouwd. De huidige uitbater is een kleinzoon van Gerrit Schuurman, Marcel Schuurman .

Voordat het een Grand Café met zaal de Foyer werd, ging er heel veel aan vooraf. Het huis werd gebouwd in 1897 voor het St. Antoniusgilde, waar ook de Sint Janscompagnie een onderdeel van was. De timmerman Jan Noestheden bediende de 'tap in het voorgebouw die hij gepacht had van het Gilde. In 1903 vertrok Noestheden naar Arnhem en werd opgevolgt door J.F. Bernards, die in 1893 gehuwd was met Johanna Christina Derksen.

Frans Bernards

rekening Wed. Bernards van De Star Duiven

Frans Bernards was oprichter van de Harmonie tevens dirigent, leidekker, metselaar, barbier, slachter, winkelier en pachter van het gebouw van het St. Antoniusgilde. Hij is gestorven in februari 1907 op 36-jarige leeftijd. Dit en hoe hij naar zijn laatste rustplaats, achter de Goede Herder is gebracht, staat in de 's-Heerenbergsche Courant van zaterdag 16 februari 1907.

Johanna Derksen (Hanne) dochter van Hendricus Derksen (Hent) de pauselijke zoeaaf, hertrouwt in 1909 Gerhardus Wilhelmus Schuurman, Gerrit bijgenaamd de Snor. Uit dit huwelijk kwamen vier kinderen, en uit het voorgaande huwelijk ook vier. Nadat zij het Gildegebouw gepacht hadden werd het eigendom van de familie schuurman op 8 mei 1915.

In dit pand werden in de loop de jaren verschillende diensten, beroepen uitgeoefend, namelijk Café, restaurant, pension (Antonius), biljarten, kegelen, schietbanen, concertzaal, winkel, slijterij en bioscoop. Tevens postbestellingen van expresse (spoed bestellingen) en telegrammen. De alarmknop van de brandweer was er ook.

Hendrik Bernards

Hendrik Bernards een halfbroer van Anton Schuurman heeft ook in dit pand gewoond, Hij had een horlogerie en verkocht sieraden, eerst aan de Molenpoortstraat en later de Zeddamseweg (Grintweg).

Later ging zijn zoon Frans er mee verder, in de Molenpoortstraat, ook als opticien.

Willem Schuurman

Willem een broer van Anton zette de Bazar van G.W.Schuurman voort aan de Molenpoortstraat, (waar eerst kapper Wolters en Hendrik Bernards hun zaken hadden)en later in de Klinkerstraat met een speelgoedwinkel.

Carnaval

In 1955 werd in de Foyer van de Familie Schuurman de carnavalsvereniging van de Olde Waskupen opgericht. Met de carnaval weet men de Snor nog steeds te vinden; het is dan echter meer een carnavalspaleis dan een Grand Café. In 2011 was de huidige eigenaar van de Snor Marcel Schuurman Prins van d'Olde Waskupen, Prins MarcelI

Anton Schuurman

Vlnr.Hent Heuveling, Theo Huls, Annie Kniest Ebbing, Tonny Welling, Herbert vanLeeuwen, Annie Welling Spekking, Willemien v.Leeuwen, Hendrik Kniest. Hendrik Jansen en Riek Jansen Giezenaar, Mevr. Giezenaar Migchelbrink, Bernard Giezenaar, Anton schuurman en Leida SchuurmanSchut(eigenaren van het pand, waarin de spaarkas zich bevond) Tonny Hakfoort, Bennie Meijer, Dolf Heuveling, Tiny Heuveling Helmink, AnnieKupers Wissenburg, Wim Kupers, Zus Teunissen Menting, Wim Teunissen, Freek Mensink, Hans Maandag, Annie Maandag, Bernard Maandag, Mientje Maandag Derksen, Mia Mensink Derksen, Wilma Ruikes Hakfoort, Joep Ruikes, Annie Derksen Soeter, Henk Derksen, Gerard Kupers, Theo kuhlman, Bart van der Heijden, Frits Wensink, Gerrit Heuveling, Loed Jurriens, Tony Heuveling Kuster, Lies Voortjes Heuveling en Eef Voortjes. Foto genomen in de zaal van de bioscoop

In 1997 heeft een ingrijpende verbouwing plaats gevonden, de Bioscoop werd gesloopt en er kwam een totaal andere zaal voor terug (De Foyer), echter wel met een interieur die je weer doet denken aan de eens zo befaamde,Familie bioscoop. De trots van A.H.W. Schuurman (directeur en operateur van de bios) die dit alles nog heeft mogen beleven. Zaal de Foyer werd wel iets kleiner, maar kreeg daarvoor een sfeervol tuinterras terug, aan de voorkant kwam een mooie serre. In november 2006 kreeg de voorkant weer een metamorfose, toen werd het cafégedeelte, huiskamer en serre compleet vernieuwd tot een Grand Café. Nu is er een florerend horecabedrijf dat tot maart 2021 in het bezit van een Schuurman is gebleven. De derde generatie "Schuurman", namelijk Marcel Schuurman heeft na 39 jaar in De Snor gewerkt te hebben het bedrijf per 31 maart 2021 overgedragen aan de nieuwe eigenaren: Robert en Steffie Lievers.

Spaarkas "het Schuurke" is in 1967 van het "St Jozef" naar Café Schuurman thans Grand Café de Snor verhuisd. Het is een vereniging waarvan de leden een keer per week een bedrag sparen (zo niet, dan krijgt men een boete) in het café, waarvan het geld naar de Rabobank gaat en van de rente en opgelegde boetes jaarlijks een feestje georganiseerd wordt, het gespaarde geld wordt jaarlijks vrijdags voor de Carnaval uitgekeerd.

Het wordt nu anno 2021 heel moeilijk om een spaarkas draaiende te houden door dat de banken de service niet meer verlenen en uit de plaats verdwijnen en tevens geen rente meer betalen.''


Foto's en documentatie gallerie


Vergunningen

Vergunningaanvragen en weigering van vergunning aan de weduwe Bernards-Derksen, Gemeentelijk Archief Bergh nummer 422.


Adres

Molenstraat 2
7041 AE
's-Heerenberg
Telefoon: 0314-661266

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Externe links

In Old Ni-js nr. 28 staat op blz. 20-24 een artikel over Familiebioscoop Scuurman.

Bron

  • Archief Benny Schuurman (B.C.J.A)