Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Gevangenen in WO II

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In de Tweede Wereldoorlog zijn meerdere mensen uit de gemeente Bergh voor kortere of langere tijd gevangene van de Duitsers geweest. Zij kunnen in de volgende categorieën gerangschikt worden.

Krijgsgevangenen

Veel Nederlandse militairen die in mei 1940 in gevechtscontact met Duitse troepen raakten, zijn krijgsgevangen gemaakt. Zij zijn afgevoerd naar Duitsland, maar in de loop van juni 1940 weer vrijgelaten. Later, in juni 1942, moesten beroepsofficieren zich melden om (opnieuw) als krijgsgevangene afgevoerd te worden.

De Berghse militairen van wie is bekend dat ze krijgsgevangene zijn geweest, zijn in de lijst van Militairen van mei 1940 aangegeven met (K).

Burgergevangenen

De volgende personen hebben gevangengezeten wegens grotere of kleinere daden van verzet tegen de Duitse bezetter. Een aantal van hen heeft de gevangenschap niet overleefd.
De volgende burgers hebben in Nederlands-Indië in Japanse interneringskampen gevangengezeten. Een aantal van hen is daar ook overleden.

Joodse gevangenen

In 's-Heerenberg woonden voor de oorlog enkele tientallen Joden. De meeste van hen zijn tijdens de bezetting gedeporteerd en omgekomen in een van de concentratiekampen. Zie voor nadere informatie de lijsten van Joodse families en van Joodse oorlogsslachtoffers.

Gijzelaars

Een aantal Berghse mannen is eind 1944 door de SS gegijzeld om anderen mannen te dwingen deel te nemen aan werkzaamheden voor de Organisation Todt. Zie de namenlijst op die pagina