Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Nutsbedrijven

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Onder Nutsbedrijven worden bedrijven verstaan die - vaak vanuit een monopoliepositie - opereren in een sector die beschouwd wordt als zijnde 'van openbaar nut', omdat zij belangrijke producten of diensten leveren die in het algemeen belang zijn. Hier worden normaal de elektriciteits-, gas- en drinkwatervoorziening toe gerekend.

Nutsbedrijven in het gebied van Bergh

Watervoorziening

Inwendig in de heuveltop van de Galgenberg bevindt zich een waterreservoir van de waterleidingmaatschappij Vitens (voorheen WOG).
Aan de Oude Eltenseweg nr. 2 in Zeddam staat het Pompstation Zeddam dat in 2015 geheel vernieuwd is.

Elektriciteitsvoorziening

Het elektriciteitsnet in Bergh is grotendeels ondergronds aangelegd.

De transformatorhuisjes in Azewijn, Braamt, Lengel, Vethuizen, Vinkwijk en Wijnbergen zijn monumenten.

De laatste jaren zijn er in Bergh ook diverse solitaire windmolens en in 2016 een windmolenpark aangelegd.

In september 2018 is een nieuwe 380 kV hoogspanningsleiding van Doetinchem naar Wesel in Duitsland gereedgekomen. Deze hoogspanningsleiding heeft een nieuw type dichte masten, die nogal opvallen in het landschap. De leiding loopt deels over Berghs grondgebied en kruist in Kilder de Oud Doetinchemseweg en de Doetinchemseweg niet ver van de A18. Ook de Stroombroekweg loopt onder de leiding door. Vervolgens kruist de leiding in Wijnbergen de Doetinchemseweg en de Kruisallee. Iets verderop tenslotte komt de leiding nog over de Waalseweg en verlaat Bergh over het Waalse Water in zuidoostelijke richting om westelijk van Dinxperlo over de Duitse grens te gaan richting Wesel.
Dit is de enige bovengrondse leiding in Bergh.

Solarparken

Zie ook

Bronnen