Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Erelijst van gevallenen 1940-1945

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Erelijst van gevallenen 1940-1945 is een boek met de namen van ongeveer 18.000 personen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het betreft personen die als lid van de strijdkrachten of van het verzet, of als vaarplichtige bij de koopvaardij het leven hebben verloren.

Al op 31 december 1943 maakte koningin Wilhelmina tijdens een radiotoespraak melding van een plan voor dit boek, en in 1945 werd meteen begonnen met de uitvoering ervan. Het boek is geheel met de hand geschreven en ligt sinds 4 mei 1960 in de hal van de ingang van de Tweede Kamer in Den Haag. Elke dag slaat een bode een bladzijde om, zodat het publiek elke dag andere namen kan zien.

De overheid (in de hoedanigheid van het toenmalige Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie) heeft zelf niet actief namen verzameld. De namen van militairen en zeelieden moesten door de betreffende ministeries aangeleverd worden, terwijl de namen van burgers (verzetslieden) vooral door de nabestaanden moesten worden verstrekt. Het gevolg is dat de lijst, vooral wat betreft verzetslieden, verre van compleet is.

Berghse namen in de Erelijst

Pagina 943 van de Erelijst van gevallenen 1940-1945 met daarop de vermelding van pastoor Galama.

De Erelijst is onderverdeeld in vijf categorieën. Daarin worden de volgende Berghse personen vermeld, alsmede personen van elders die in Bergh zijn omgekomen. De spelling is die van de Erelijst.

Externe link

De online versie Erelijst van gevallenen 1940-1945 is begin mei 2010 gelanceerd.